Bútor bőrről

Ha bútorunkat bőrrel szeretnénk bevonni, három alaptípus közül választhatunk:

  • anilines
  • szemi anilines
  • korrigált bőrök.

Mindhárom típus készülhet európai, észak-amerikai, dél-amerikai, dél-afrikai vagy ausztrál bőrökből, a különbséget az határozza meg, hogy a bőrök milyen kikészítési eljárással készültek.  Mindhárom bőrtípus vastagsága 0,6mm és 3,0mm között változhat.

Az anilines bőrök a legtermészetesebbek. Ezek kikészítésénél a bőrgyárak legfontosabb célja az, hogy a bőr megőrizze összes eredeti tulajdonságát. A bőr barkáját meghagyják, teljes keresztmetszetben átszínezik, feltöltik kiszáradás ellen a rostokat olajjal és végül felhordanak rá egy vékony védőréteget. A készbőr annyira természetes marad, hogyha kézbe vesszük, úgy érezzük, mintha az élő állatot simítanánk meg. Tapintásra meleg, puha, lágy érzés jut az eszünkbe. Ha egy ilyen bőrgarnitúrára ülünk, nem találkozunk a sokak által tapasztalt hideg érzéssel. A bőr azonnal felveszi testünk melegét és visszasugározza nekünk. Az élő állaton keletkezett sérülések mind láthatóak. Találkozni fogunk szarvdöfésekkel, nyaki és hasi ráncokkal, tisztító kaparóvas, ostor, az állattartó tüzes bélyegzőjének nyomával. Ezeket a jellegzetességeket a műbőrgyártók megpróbálják imitálni, lemásolni, de a természetes eloszlásukat nem tudják visszaadni.  Ennek az érintetlen felületnek azonban sok olyan hátránya van, amit figyelembe kell vennünk a felhasználásnál. Az erős védőréteg hiánya miatt a bőr gyorsan megkophat, „beérhet”. Használat közben minden karcolás meglátszódik majd. Ha egy vízcsepp ráhullik, annak nyoma már nem lesz eltüntethető. Tapasztalatunk szerint erre az értékes, igényes, de drága bőrtípusra kicsi a kereslet, ezért mi ilyet üzletünkben nem forgalmazunk.

A szemi anilines bőrök átmenetet képeznek a szinte érintetlen és a komoly igénybevételre gyártott bőrök között. Kikészítés során a bőr legfelső részét könnyedén megcsiszolják, és annak helyére divatos színben vékony fedőfestéket hordanak fel. A lecsiszolt barkarajzot a vevő által kért mintával pótolják. Ez lehet teljesen apró, nagy, vagy akár levasalt is. A csiszolás miatt az élő állaton keletkezett hibák már nem jellegzetesek, habár a komolyabb sérülések még felfedezhetőek. A kikészítés végén a bőrök egy közepesen erős védőréteget kapnak, ami ellenállóvá teszi őket a karcolásokkal, apró vízcseppekkel szemben. Tapintásra még találkozunk a meleg érzettel, habár már kicsit várnunk kell rá. Ez a bőrtípus olyan vevőknek ideális választás, akik értékelik a bőr természetességét és nem bánják, ha az idő múlását viszontlátják.

A legellenállóbb típus a korrigált bőr. A bőr eredeti barkarajzát teljesen eltávolítják, az állat élete során keletkezett sérüléseket eltüntetik. A mélyebb nyomokat rugalmas glettel kitöltik, majd újra átcsiszolják. Az eltüntetett barkarajzot a kívánt mintával pótolják. Ez lehet apró, vagy a népszerű közepes (Madras), a nagyméretű (Dollaro), illetve a létező 80 féle minta bármelyike. Itt az élő állatra jellemző bőr jellegzetességek csak kis részével találkozunk.  Ostorcsapások, kaparóvasak nyoma már nem látszik, de a hasi lágy részek, vagy az igavonásban megvastagodott nyaki ráncok még felfedezhetőek. A fedőfestékre vastag, rugalmas matt vagy fényes lakkréteg kerül. Ez hosszú távon is ellenállóvá teszi a bőrt. Lelassul az öregedés, a felület sokáig színtartó marad, könnyen tisztítható lesz. Az általunk forgalmazott korrigált bőrök kiemelkedően ellenállóak, LONG TIME kikészítéssel készülnek. Nem csak a rácsöppent vízcseppek, de a vörösbor, ketchup vagy chips foltok is könnyedén eltüntethetőek. Még a golyóstoll tintája is eltávolítható, ha annak tisztításához pár órán belül hozzákezdünk.  Évenkénti negyedórás bőrápoló kezeléssel a bőr puhasága sokáig megőrizhető, a kiszáradás elkerülhető. Amikor a bőrök elkészültek, a védőréteg 3-4 nap elteltével térhálósodik, és eléri maximális ellenálló képességét. Értékesítés előtt az elkészült tételből minden esetben mintát veszünk, és azon dörzspróbát végzünk. A korrigált bőrnek 250 nedves és 500 száraz filckockával történt dörzsölés után is érintetlennek kell maradnia. Sem a bőr felületéről nem hiányozhat festék, sem a fehér filckockára nem kerülhet festéknyom a bőrről. Szemi anilines bőrök esetében az elvárás csak 100 nedves ciklus, anilines bőrök esetében mindössze 10. Ha dörzsteszt során kopást tapasztalunk, akkor azokat a bőröket kijavításra a bőrgyárba visszaküldjük. A masszív védőréteg ellenére a bőr megőrzi légáteresztő, vízáteresztő képességét, természetes voltát. Ezért érezzük magunkat olyan jól egy bőrgarnitúrán!  A természetesség velejárója az is, ha például egy piros fotelt fehér pléddel takarunk le, akkor a plédre a nedvességekkel együtt piros festék fog kivándorolni a bőrből. Ennek az ellenkezője is igaz, ha egy fehér fotelt pl. piros vagy barna pléddel takarunk le, akkor a fehér bőr fog megpirosodni illetve megbarnulni. Ezeket az elszíneződéseket használat során érdemes elkerülni.

Üzletünkben jelenleg vevőink elégedettségére nem a nagyméretű, nyúlásra hajlamos dél-amerikai tehenek bőréből készült bútorbőröket forgalmazunk, hanem az Indiából származó kisebb termetű bivalybőröket kínáljuk. Ezek rostszerkezete tömörebb, teltebb fogást adnak. Nyúlásra nem hajlamosak-, ha a kanapé megfelelően van előkészítve, az ülőfelület évek után sem fog meghullámosodni.  Ilyen típusú bőrök elődeit a két világháború között a cipőipar Durábel néven használta, nálunk ennek természetesen egy puha verziója érhető el. Kárpitos vásárlóink azért is szeretik bivalybőreinket, mert a felület szinte hibátlan, négyzetes. Sem ostorcsapást, sem billognyomot nem kell a felhasználás során kerülgetni, a bőr teljes méretében felhasználható. Az átlagméretük 3,2-3,4 m2, tehát a dél-amerikai nagyméretű bőrökkel szemben nem kell felesleges megmaradt félbőröket a műhelyben rakosgatni.


Bútor bőr termékek